Kasze przesypaną na sito przepłukujemy (zalewamy wodą na kilkanaście minut). Następnie wrzucamy do rondelka, zalewamy ponownie wodą (w proporcjach 1:4), dosypujemy garstkę rodzynek, pokrojone suszone morele i daktyle, dodajemy szczyptę cynamonu, kardamonu, kurkumy oraz imbiru. Można dodać również łyżkę ziaren amarantusa, wówczas wzbogacimy jaglankę w większą ilość białka. Nie przesadzajmy jednak z ilością suszonych owoców gdyż są one naturalnie bardzo słodkie.
Gotujemy na małym ogniu (płyta indukcyjna max. 3) przez ok. 20 min. Nie zapominajmy o mieszaniu. Po ostygnięciu możemy dodać łyżkę oleju lnianego lub masło 82%, a także pół łyżeczki zmielonych nasion siemienia lnianego.
Dzieciom z alergią nie podajemy początkowo cynamonu ani daktyli.
• kasza jaglana;
• rodzynki, morele, daktyle;
• amarantus;
• olej lniany lub masło;
• siemię lniane;
• cynamon, kardamon, kurkuma, imbir.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz