Niestety jednak czas przygotowania racuchów drożdżowych z jabłkami to około 2 godzin, większość upływa na wyrośnięciu ciasta.
Zawsze gdy używam mąki do jakiegoś przepisu przesiewam ją na początku, tak też zrobiłam w tym wypadku. Następnie dodałam sól oraz rozkruszone drożdże, które zasypałam cukrem i zalałam połową szklanki mleka. Przykryłam i odstawiłam do rozpuszczenia drożdży na około 20 min. Po tym czasie dodałam jajko i mleko oraz wszystko dokładnie wymieszałam Teraz czas oczekiwania był najdłuższy to 60 min.
Gdy minęła godzina dodałam pokrojone w kosteczkę jabłka, jeszcze raz wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 min. Dłużej czekać już nie mogłam ;) przystąpiłam do smażenia. Z reguły smażyłam na oleju, lub oleju z masłem ale powoli przekonuję się do masła klarowanego.
Ja moje racuchy podaję na dwa sposoby:
- z cukrem pudrem lub jogurtem greckim i dżemem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz