czwartek, 12 grudnia 2013

Krem z pieczonej papryki

Przepis na zupę krem z pieczonej, czerwonej papryki to szczególnie ciekawa propozycja na chłodne jesienne oraz zimowe dni. Właśnie taką potrawę przygotowałam na pierwsze danie urodzinowego obiadu dla rodzinki. Obowiązkowym dodatkiem były serowe paluchy z ciasta francuskiego. 


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia a na nim paprykę. Pieczemy około 30 minut. W czasie gdy papryka będzie się przypiekać rozgrzewamy masło w dużym garnku. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Następnie dodajemy dwa litry bulionu. Gdy papryka będzie gotowa zdejmujemy z niej skórkę i wrzucamy do garnka z rosołem. Kolejno przyprawy: słodka i ostra papryka. Całość miksujemy a po przelaniu na talerz dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego.

SKŁADNIKI:
  • 6 szt. papryki czerwonej;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula
  • 2 l bulionu;
przyprawy w proszku: 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej; 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej.

DODATEK:
Jako obowiązkowy dodatek do kremu z papryki polecam serowe paluchy z ciasta francuskiego. Ciasto rozkładany na desce, posypujemy startym żółtym serem lub parmezanem. Następnie wgniatamy go za pomocą drewnianego wałka. 


Kroimy na cienkie plastry i skręcamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. I gotowe! 


Gdy paluchy już się zarumienią wyjmujemy, czekamy aż ostygną i dodajemy do zupy. 

SKŁADNIKI:
  • 1 op. ciasta francuskiego;
  • 2 garści sera żółtego. 
 

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz