wtorek, 31 grudnia 2013

Sylwestrowy taniec łososia z grzybami

Kulebiak z łososiem i grzybami. Możesz go przygotować dzisiaj na sylwestrową domówkę lub w Nowy Rok gdy wrócisz lekko zmęczona z balu. Przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, pracy ani czasu więc sprawdzi się w jednej i drugiej sytuacji. Będziesz miała sporo czasu aby zająć się po prostu sobą. A przyjemność z jedzenia ogromna. Jednak najlepiej smakuje cieplutki, wyjęty i podany od razu z piekarnika.


Łososia myjemy i zdejmujemy z niego skórę. Na patelni roztapiamy klarowane masło z olejem i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby. W tym roku są to grzyby z moich własnych zbiorów. Szczerze powiem jednak, że na grzybach znam się średnio więc przed "użyciem" zostały przebrane i sprawdzone pod okiem doświadczonego znawcy tematu czyli mojej Teściowej. Kolejno rozkładamy na desce gotowe ciasto francuskie a na nim umieszczamy łososia i składniki z gorącej patelni. Całość zawijamy pozostałym ciastem, smarujemy jajkiem i posypujemy świeżym rozmarynem oraz tymiankiem.


Przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia a następnie wszystko ląduje w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Zapiekamy około 30 min. Wyciągamy dopiero po przyjściu gości, praktycznie na ich oczach. Jednak zapach, który będzie roznosił się po domu w trakcie pieczenia spowoduje, że i tak każdy będzie zaglądał już wcześniej przez szybkę piekarnika. Zawartości może nie ukryjemy ale na smak będą musieli poczekać do końca pieczenia. Ja już wiem jak smakuje polecam spróbować i przepis podać dalej.


SKŁADNIKI:
  • 600 g świeżego łososia;
  • 200-300 g grzybów;
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 2 cebule;
  • 2 łyżki klarowanego masła i oleju;
  • 1 jajko;
  • 5 gałązek rozmarynu;
  • 2 gałązki tymianku;
  • sól, pieprz.
OBOWIĄZKOWY SKŁADNIK MUZYCZNY:
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz