czwartek, 19 grudnia 2013

Oprószony śniegiem chlebek bananowy

Oprócz bananów mamy w nim jeszcze żurawinę i wiórki kokosowe. Doskonale gra z duetem ser biały i czarna kawa. Jeszcze lepiej gdy mamy czas na delektowanie się nim w spokojny, słoneczny poranek, wówczas jest szansa, że do wieczora już nie zostanie po nim żadna kaloria ;) Smakuje tak samo dorosłym jak i dzieciakom. Moja Gabi wprost za nim przepada, nie jest za suchy ani przesadnie słodki, taki typ w sam raz :)


Zaczynamy od roztopienia masła w rondlu a następnie odstawienia go do ostygnięcia. Kolejno obieramy banany i rozgniatamy je na miazgę. Oddzielnie miksujemy przestudzone już masło z cukrem po czym dodajemy banany i jajka. Powtarzamy czynność łączenia składników dosypując jeszcze mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Gdy połączymy dokładnie wyżej wymienione składniki, na samym już końcu, dodajemy żurawinę i wiórki kokosowe. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut. Jednak po upływie tego czasu dopiero sprawdzamy ciasto i gdy zajdzie taka potrzeba jeszcze dopiekamy. Nie wyjmujemy od razu tylko zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.


SKŁADNIKI:
  •  4 średnie banany;
  • 125 g masła;
  • 2 jajka;
  • 150 g cukru;
  • 175 g mąki;
  • po 100 g wiórków kokosowych i żurawiny;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

OBOWIĄZKOWY SKŁADNIK MUZYCZNY:
SMACZNEGO !!!

1 komentarz: