wtorek, 9 grudnia 2014

Dorsz po grecku

Od 6 grudnia czyli Mikołajek zamieszczam na moim blogu przepisy, które Wy umieścić możecie na swoim wigilijnym stole. Sprawdzam i eksperymentuje właśnie po to aby upewnić się, że i w tym roku moim gościom wszystko będzie smakowało a ja będę spokojna o każdą świąteczną potrawę. A oprócz dobrego smaku nieodzownym elementem jest również jej niebanalny wygląd, apetyczny, ciekawy i zachęcający do spróbowania. Bowiem tyle jest "konkurencji" na stole, że nie wiadomo którą potrawę najpierw skosztować więc jej oprawa wizualna jest niezmiernie ważna. Jak również istotne jest to aby przy gotowaniu i przyrządzaniu bożonarodzeniowego menu po prostu dobrze się bawić. Ktoś kiedyś powiedział: "Aby dobrze gotować musisz to robić z sercem i musisz być szczęśliwym człowiekiem. To na talerzu po prostu da się wyczuć".

 

PRZEPIS:

Na początku zajmiemy się rybą. Ja wybrałam dorsza, Ty możesz spróbować każdej innej białej ryby. Należy ją umyć, wytrzeć i podzielić na mniejsze kawałki. Wrzucić wszystko do miski, zalać sokiem z cytryny i przyprawić kurkumą. Dla ostrości można dodać niewielką ilość czarnego, mielonego pieprzu. Kolejno przygotowujemy dwa głębokie talerze, do jednego wlewamy oliwę z oliwek a do drugiego wsypujemy sezam. Teraz pora na to aby każdy kawałek ryby z osobna obtaczać w oliwie i sezamie oraz smażyć na patelni, na rozgrzanym maśle klarowanym. Po 1 minucie z każdej strony, właściwie czas smażenia jest uzależniony od tego na jakie kawałki poporcjujesz swoją rybę. Ja przygotowałam dosyć małe porcje.

 

Teraz pora przygotować dosyć duży garnek i roztopić w nim dwie łyżki klarowanego masła. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przyrumienić. Następnie dodać startą na dużych oczkach marchewkę, selera i pietruszkę oraz otartą z jednej cytryny skórkę. Podlać wszystko wodą i doprawić zielem angielskim oraz liściem laurowym. Dosolić do smaku. Gdy wszystko już trochę zmięknie pora dodać krojone pomidory z puszki i kilka łyżek koncentratu. Całość gotować około 30 minut. Ja lubię gdy warzywa są naprawdę miękkie.


Przyszedł czas aby przygotować żaroodporne naczynie i wyłożyć je kolejno warstwami: najpierw warzywa później ryba i tak układamy 3 warstwy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni (grzanie góra - dół) przez godzinę.

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg marchewki;
  • 3 pietruszki (korzeń);
  • 1/2 selera;
  • 3 białe cebule;
  • 1 kg dorsza;
  • 1 cytryna (do przepisu użyłam skórki otartej z cytryny i soku z niej wyciśniętego);
  • puszka krojonych pomidorów;
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego;
  • oliwa z oliwek, sól, sezam, czarny pieprz, sól, kurkuma, kilka listków laurowych i ziela angielskiego.
SMACZNEGO!!!
Inspiracja przepisem zaczerpniętym z najnowszej książki Anny Lewandowskiej.

1 komentarz: