czwartek, 7 listopada 2013

Polskie gnocchi ;)

Nie wiem jak Wy ale ja kopytka uwielbiam. Nieważne czy prosto z wody, odgrzewane na patelni, czy z jakimś sosem lub innymi dodatkami. Po prostu love ;) dlatego na moim blogu nie mogło zabraknąć na nie przepisu.

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy tłusty ser biały (najlepiej od znanego nam eko gospodarstwa mleczarskiego), jajko, mąkę (przesianą) i sól. Dobrze wyrabiamy ciasto, od czasu do czasu podsypując mąką, na końcu formujemy kulę. Teraz używając dwóch łyżeczek robimy małe kluseczki. 
Nie pozostaje nam nic innego jak je ugotować w osolonej wodzie. Jednak na wodę wrzucamy tylko tyle ile zmieści się w garnku na dnie, czyli jedna warstwa. Czekamy aż wypłyną na powierzchnie i konsumujemy.
Ja podałam moje polskie gnocchi z domowym keczupem, awokado i bazylią. 
SKŁADNIKI:
• około 1 kg ziemniaków,
• 2,5 szklanki mąki,
• 300-400 g tłustego białego sera,
• 1 jajko,
• sól.
Można podać z:
• domowym keczupem,
• awokado,
• bazylią. 

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz