niedziela, 24 listopada 2013

Ale pasztet! ;) WEGE

Gdy się nie je mięsa to mam wrażenie, że trzeba więcej "kombinować" w kuchni. Żeby nie było monotonii ale najważniejsze aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. Teraz eksperymentuje z wege-pasztetami. Dostałam kilka ciekawych przepisów od mojej mamy więc zaczynam nadawać im realny kształt. Jako pierwszy przepis postanowiła wypróbować pasztet z cukinii. Sama receptura jest dosyć prosta jednak czas wykonania wymaga zdecydowanie cierpliwości.

Cukinię myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z soku. Dodajemy marchewkę i cebulę, również w startej postaci. Kolejno olej, żółtka, bułkę tartą, sól, pieprz i pietruszkę. Po wymieszaniu wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy na papkę. Teraz jest kolej na dodanie startego żółtego sera i ubitych na sztywno białek. Powoli mieszamy drewnianą łyżką. 

Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy keksowej, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 min. w 200 stopniach.

SKŁADNIKI:
  • 500 g(3 szklanki) startej cukinii;
  • 2 marchewki;
  • 1 duża cebula;
  • 1,5 - 2 szklanki bułki tartej;
  • 200 g sera żółtego;
  • 4 jajka;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • sól, pieprz;
  • natka pietruszki. 
OBOWIĄZKOWY SKŁADNIK MUZYCZNY:
SMACZNEGO !!!

1 komentarz: