poniedziałek, 4 listopada 2013

Spaghetti al tonno

W dużym garnku ugotuj spaghetti, wyjmij 2 minuty wcześniej i zachowaj szklankę słonej wody, w której się gotowało. W czasie gdy makaron będzie dochodził do właściwej konsystencji, w misce, wymieszaj tuńczyka, otartą skórkę oraz sok z cytryny i przetarty czosnek. Następnie dodaj posiekaną drobno cebulkę i dopraw do smaku przyprawami.  Polej wszystko oliwą.
Przełóż teraz do tej miski makaron, dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania (lub więcej jeżeli uznasz, że jest za mało), wrzuć rukolę i delikatnie wymieszaj. Przełóż do misek lub głębokich talerzy. I zajadaj szybciutko ;)
SKŁADNIKI:
• 200-300 g spaghetti;
• 1 puszka tuńczyka;
• 1 cytryna;
• ząbek czosnku;
• 1 cebula;
• 1/3 łyżeczki przyprawy chili;
• rukola wedle uznania;
• oliwa;
• sól. 

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz