piątek, 1 listopada 2013

Dyniowa pajęczynka

Czyli obiecany przepis na ciasto dyniowo-marchewkowe. 

Na początku zajmujemy się dynią. Obieramy ją, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości, studzimy i blendujemy.
CIASTO
Następnie zabieramy się za ciasto. Na puszystą pianę ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i waniliowym. Powoli dodajemy roztopione masło i miksujemy. Kolejno dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Po wykonaniu tych czynności dodajemy purée z dyni i startą marchewkę, mieszany dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem (do pieczenia) foremki. Pieczemy około 35 min. w temp. 180 stopni (z termoobiegiem). Czekamy aż przestygnie i jeszcze wkładamy do lodówki.
POLEWA
Najpierw w kuchence mikrofalowej zagotowujemy śmietankę a następnie rozpuszczamy białą czekoladę. Mieszamy ze sobą te dwa składniki i stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Tak przygotowaną polewę schładzamy do temperatury pokojowej.
DEKORACJA
Na wystudzone ciasto wylewamy masę z białej czekolady i równomiernie rozprowadzamy. W kuchence mikrofalowej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady. 
Następnie przelewamy ją do rożka z papieru do pieczenia i tworzymy pajęczynę na cieście (z pomocą wykałaczki lub surowego makaronu do spaghetti). 
SKŁADNIKI:
• 300 g ugotowanej i zmiksowanej dyni;
• 100 g startej marchewki;
• 250 g mąki;
• 150 g cukru trzcinowego;
• 110 g masła;
• 1 op cukru waniliowego;
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
• 3 jajka;
Polewa:
• 100 g białej czekolady;
• 50 ml śmietanki UHT 30%; 
• 150 g serka homogenizowanego;
Dekoracja:
• 50 g gorzkiej czekolady. 
 
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz