czwartek, 31 października 2013

Zupa halloweenowa, czyli...

Czyli zupa dyniowa, ponieważ to właśnie warzywo jest nieodłącznym elementem każdej imprezy Halloween. Pod różną postacią, możemy wyczarować z niej naprawdę smakowite rzeczy. Dzisiaj proponuje zupę krem a jutro przedstawię przepis na przepyszne ciasto dyniowo-marchewkowe :)
Przepis jest niezwykle szybki i prosty. Ja do mojej zupy użyłam odmiany dyni z gatunku Cucurbita maxima a dokładnie kaboche. Jest ona zdecydowanie słodsza w smaku i jak dla mnie dużo lepsza.
W przygotowanym wcześniej rosole gotujemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki, dodajemy przyprawy. Czekamy aż wszystko zmięknie czyli około 15 minut. Możemy dodać troszkę pieprzu. Następnie wszystko blendujemy i pyszna zupa krem gotowa! 
SKŁADNIKI:
• 2-3 l rosołu;
• 0,6 kg dyni;
• 0,2-0,3 kg ziemniaków;
• łyżeczka cynamonu i gałki muszkatołowej;
• pieprz;
• jogurt naturalny.

P. S. Gabi nie jadła tej zupy, ona ją po prostu pochłaniała! ;))

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz