środa, 30 października 2013

Owocowa jaglanka dla dzieciaków

Oczywiście równie dobrze może być to pyszne śniadanko dla dorosłych wówczas zapewne nie będzie wymagało blendowania.
Kasze przesypaną na sito przepłukujemy (zalewamy wodą na kilkanaście minut). Następnie wrzucamy do rondelka, zalewamy ponownie wodą (w proporcjach 1:4), dosypujemy garstkę rodzynek, pokrojone suszone morele i daktyle, dodajemy szczyptę cynamonu, kardamonu, kurkumy oraz imbiru. Można dodać również łyżkę ziaren amarantusa, wówczas wzbogacimy jaglankę w większą ilość białka. Nie przesadzajmy jednak z ilością suszonych owoców gdyż są one naturalnie bardzo słodkie.
Gotujemy na małym ogniu (płyta indukcyjna max. 3) przez ok. 20 min. Nie zapominajmy o mieszaniu. Po ostygnięciu możemy dodać łyżkę oleju lnianego lub masło 82%, a także pół łyżeczki zmielonych nasion siemienia lnianego. 
Dzieciom z alergią nie podajemy początkowo cynamonu ani daktyli. 
SKŁADNIKI:
• kasza jaglana;
• rodzynki, morele, daktyle;
• amarantus;
• olej lniany lub masło;
• siemię lniane;
• cynamon, kardamon, kurkuma, imbir. 

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz