czwartek, 24 października 2013

Torcik szpinakowy

Zacznij od usmażenia naleśników.
Następnie na patelnię przełóż rozmrożony szpinak, dodaj łyżkę masła i duś przez kilka minut. Po tym czasie dołóż czosnek, sól i pieprz. Gdy to wszystko będzie jeszcze przez chwilę się dusić przygotuj naczynie do zapiekania. 
Wysmaruj je pozostałym masłem i zacznij układać warstwy. Kolejno naleśnik, szpinak, naleśnik. Zakończ również naleśnikiem, na którego wierzchu ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko polej śmietaną lub posyp startym żółtym serem. Dodatkowo możesz, jeśli lubisz, użyć ziół prowansalskich do perfekcyjnego wykończenia potrawy ;))))
SKŁADNIKI:
• Szpinak mrożony;
• 5 naleśników;
• śmietana;
• 3 ząbki czosnku; 
• pomidorki koktajlowe (do dekoracji);
• sól, pieprz;
•  oregano, bazylia, tymianek (do posypania wierzchu); 

SMACZNEGO !!!

P. S. Tort szpinakowym podaję z sosem grzybowym. Już jutro przepis na sos, na moim blogu. Zapraszam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz