poniedziałek, 21 października 2013

Expresowa tarta jabłkowa

Tarta sprawdzi się szczególnie w przypadku niezapowiedzanej wizyty gości lub gdy bardzo nie chce się wychodzić z domu po coś słodkiego do kawy ;)) 
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Formę do pieczenia smarujemy masłem i rozkładamy na niej ciasto francuskie. Następnie obieramy, kroimy i układamy na cieście jabłka. Wszystko to posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i do piekarnika na 20 min. 
Po tym czasie wyciągamy tartę i smarujemy ją dżemem o smaku według własnego uznania, taki jaki po prostu mamy w domu. I zapiekamy jeszcze ok. 5-10 min. Wyciągamy i jemy na ciepło lub poczekajmy aż przestygnie. 
SKŁADNIKI:
• ciasto francuskie;
• 5 małych jabłek; 
• pół łyżki masła (do wysmarowania formy);
• cukier i cynamon;
• dżem (najlepiej własnego lub rodzinnego wyrobu ;)). 

SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. jutro wypróbuje z własnym dżemem to podzielę się wrażeniami :-)

    OdpowiedzUsuń