niedziela, 20 października 2013

Czyśćcowa jajecznica Nigelli

Mnie osobiście przypomina to bardziej jajko sadzone w pomidorach ale nazwa nie ma tutaj znaczenia. Ważny jest smak i czas przygotowania, szczególnie jeśli myślę o śniadaniu ;) 
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i przyprawę chili, energicznie mieszany. Następnie dodajemy pomidory oraz sól i doprowadzamy do wrzenia. W powstałym sosie robimy wgłębienia i wbijamy jajka, które możemy posypać parmezanem lub wkroić ser pleśniowy. Przykrywamy częściowo pokrywką. Bacznie obserwujemy czy białko się scięło, a żółtko powinno pozostać płynne. Podajemy posypane pietruszką (dla zdrowia ;) z ciepłym pieczywem (np. grzankami). 
SKŁADNIKI:
• 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g);
• 2 jajka (lub więcej);
• parmezan lub ser pleśniowy; 
• 1-2 ząbki czosnku; 
• pietruszka; 
• olej;
• chili i sól. 

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz