piątek, 25 października 2013

Presto Pasta!

Jeżeli 25 października to Światowy Dzień Makaronu w związku z tym przepisu na pastę nie mogło zabraknąć na moim blogu.
Makaron gotujemy 2-3 min. krócej niż sugeruje instrukcja na opakowaniu. Solimy obficie, jak to powiedział kiedyś jeden z polskich kucharzy, woda na makaron w smaku musi przypominać morze martwe :)
Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną cukinię. Dusimy około 10 min. Po tym czasie dodajemy wina białego lub czerwonego, odparowujemy i dorzucamy 2 łyżki natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem. 
Zanim odcedzimy makaron nabieramy kubek słonej wody, w której się gotował. To tak naprawdę cudownie łączy smaki makaronu i cukinii. 
Następnie makaron wrzucamy ponownie do garnka, dodajemy zawartość patelni, łyżkę masła, 2-3 startego parmezanu i kubek ze słoną wodą. Chwilę gotujemy po czym przekładamy do głębokich talerzy. Szybko jemy bowiem istnieje ryzyko, że ktoś zrobi to za nas ;)
SKŁADNIKI:
• 300 g makaronu razowego świderki;
• 1 cukinia;
• 2 cebule;
• 60 ml wina;
• 2 łyżki natki pietruszki;
• 2-3 łyżki startego parmezanu;
• 1 łyżka masła;
• olej, sól i pieprz. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz