poniedziałek, 28 października 2013

Szybka rybka w cieście

Czyli tarta na słono z łososiem, mozzarellą i pomidorami. Szybka ponieważ będziemy używać gotowego ciasta francuskiego, co znacznie skróci czas przygotowania.
Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę oraz przyprawy i szczypiorek. Łączymy dokładnie miksturę. 
Dalej przygotowujemy formę do tarty, smarujemy ją masłem i opruszamy mąką. Wyjmujemy z lodówki ciasto francuskie i przekładamy do formy, spód nakłuwamy widelcem. 
Zabieramy sie do układania warst na cieście, kolejno mozzarella i łosoś, tak aby stworzyć wachlarzyk. 
Następnie dodajemy pomidory, przyprawiamy i polewamy wszystko uprzednio przygotowaną miksturą. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnii na około 30 min. Może okazać sie jednak, że tarta będzie musiała pozostać tam chwilkę dłużej. Po upieczeniu możemy przystroić tartę bazylią.
SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 1-2 opakowania wędzonego łososia;
  • 4-5 szt. jajek;
  • 100 ml śmietany 30%;
  • 5 szt. pomidorów;
  • pół pęczka szczypiorku;
  • 2 opakowania mozzarelli;
  • łyżka masła;
  • łyżka mąki;
  • bazylia do dekoracji;
  • sól; pieprz. 

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz