poniedziałek, 16 czerwca 2014

Gofry żytnio-razowe z łososiem i kaparami

Gofry... przeważnie jadam je raz do roku, kiedy bywam na wakacjach, nad morzem. Jakoś wtedy inaczej smakują, są po prostu lepsze. Zamawiam zawsze na słodko, z ogromną ilością bitej śmietany (sic!) i owocami lub jagodowym musem ;) Postanowiłam jednak, że przygotuję ich słoną wersję. Zawsze gdy mam rano więcej czasu lubię zaskoczyć domowników czymś wyjątkowym. Tak też było tym razem, a że robiłam je pierwszy raz nie byłam do końca pewna ich smaku, jednak wyszło przepysznie. Myślę, że od teraz zagości na stałe w naszym domowym menu. Będę przygotowywać je częściej niż raz do roku ;)


PRZEPIS:

Na gofry: 

Najpierw w średniej misce dokładnie połącz ze sobą jajka, maślankę i masło (wcześniej roztopione!). Następnie, już w większej, wymieszaj wszystkie rodzaje mąki, dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Kolejno przelej mokre składniki do suchych, wszystko dokładnie zmiksuj. 
Przygotuj gofrownicę i przelewaj do niej masę tak aby nie dochodziła ona całkowicie do brzegów. Piecz 4-5 minut. 

Na wierzch:

Gorące gofry posmaruj sosem koperkowym czyli śmietaną wymieszaną z drobno posiekanym koperkiem. Następnie układaj plastry pomidora, wędzonego łososia i kapary. Wszystko możesz jeszcze posypać odrobiną koperku. Gotowe!


Gdy nie zdołasz zjeść wszystkich gofrów i zostanie Ci kilka, nie wyrzucaj ich! Wstaw do lodówki, wyjmij następnego dnia rano. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zrób z gofrów kanapki a do środka włóż szynkę i ser. Przykryj kolejnym gofrem, tak aby powstało coś na podobieństwo tosta i do pieca ;) na 7 minut.



SKŁADNIKI:

Na gofry:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki razowo-żytniej,
  • szczypta soli.
Na sos koperkowy:
  • kwaśna śmietana (350-400 g),
  • pęczek koperku. 
Na wierzch gofra:
  • 2 pomidory,
  • duże opakowanie wędzonego łososia w plastrach  ,
  • słoiczek kaparów.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz