środa, 18 czerwca 2014

Owoce pod kruszonką

Czasem tak mam, że chce mi się coś słodkiego ale do końca nie wiem co ;) Oznacza to wówczas jedno, że nadszedł czas aby przygotować coś samemu i koniecznie na szybko. Zaglądam do lodówki, na parapet w kuchni a latem do ogródka... i już wiem! Mam całkiem dużo truskawek, malin oraz borówek, przecież nie mogą się zmarnować a kawa już stygnie ;)


PRZEPIS:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na małej patelni rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Kolejno w dużej misce połącz ze sobą suche składniki, czyli płatki owsiane, pestki słonecznika, mąkę, cynamon i cukier brązowy. Owoce przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp je mąką kukurydzianą i cukrem. Teraz dokładnie wymieszaj. Do miski z suchymi produktami przelej masło, połącz składniki i nałóż masę na owoce. Teraz nie pozostaje Ci nic innego jak wstawić naczynie do piekarnika na 20 minut. 

Propozycje dodatków są przeróżne. Możesz podawać z lodami lub bitą śmietaną. Ja preferuję wersję z dwoma "kulkami" jogurtu greckiego. Moja córcia takim deserem po prostu się zajada :)



SKŁADNIKI:
  • 100 g płatków owsianych,
  • 40 g pestek słonecznika,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 65 g brązowego cukru,
  • 125 g masła,
  • około 500 g owoców,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 50 g cukru waniliowego.



OBOWIĄZKOWY SKŁADNIK MUZYCZNY:

PINACOLADA vol. 2 posłuchaj w zakładce Muzyka do gotowania.

SMACZNEGO !!!

1 komentarz: