czwartek, 26 czerwca 2014

Tarta rabarbarowa

Tarty... owocowe, warzywne, mięsne, bezmięsne, na słodko, na słono, przeróżne, uwielbiam i biorę w ciemno wszystkie :) Jednak w związku z sezonem na rabarbar postanowiłam przygotować właśnie wersje na słodko. A także po części dlatego, że były imieniny mojej Mamy a ciasto "własnej roboty" to idealny dodatek do prezentu. Tarta jest wdzięcznym ciastem bo zawsze i każdemu się udaje. Idealne do rozpoczęcia przygody z pieczeniem różnych słodkości.


PRZEPIS:

Mąkę (przesianą) przesyp do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Oddzielnie utrzyj żółtka z cukrem a następnie przelej do suchych składników i wyrób ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki na godzinę. Zajmij się teraz rabarbarem, obierz go, pokrój na około 2cm kawałki, wrzuć do miski i zasyp połową szklanki cukru. Odstaw na chwilę aby rabarbar puścił sok. Gdy to się stanie, przełóż go na rozgrzaną patelnie i dosyp pozostałą ilość cukru. Gotuj tak długo aż odparuje wodę.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Formę do tarty posmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wyłóż ciastem. Wstaw do piekarnika, obserwuj ciasto gdy uzyska jasnobrązowy kolor wyjmij je.

Ubij białka na sztywno i dodaj cukier puder. Bardzo delikatnie wymieszaj.

Upieczone ciasto posyp bułką tartą, wyłóż na nie masę rabarbarową. Wierzch ciasta udekoruj białkiem. Zmniejsz temperaturę do około 180-170 stopni, wstaw ponownie tartę i obserwuj białko. Gdy się zarumieni będzie to znak, że ciasto jest już gotowe.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • kostka masła;
  • 4 żółtka;
  • 2 szklanki mąki;
  • łyżka cukru;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • bułka tarta do posypania formy i ciasta.
Masa rabarbarowa:
  • około 1 kg rabarbaru;
  • 1,5 szklanki cukru 
wierzch:
  • pół szklanki cukru pudru;
  • 4 białka.


SMACZNEGO!!!

4 komentarze: